Centrală pe gaz vs Încălzire electrică vs Centrală pe peleți

Centrală pe gaz vs Încălzire electrică vs Centrală pe peleți

Ce să alegem? Încălzire pe gaz, încălzire electrică, centrală pe peleți sau pe lemne? Ce este mai ieftin acum și cât voi plăti căldura în fiecare an?

Aceasta este întrebarea care mi se pune cel mai des.

Deși subiectul este tratat de multă lume, vreau să îl dezbat și eu puțin din punctul de vedere al celui care încearcă să împace și soțul și soția atunci când vine vorba de sursa de încălzire. Ce legătură are una cu alta? Soția în general este interesată de instalația de încălzire doar atunci când îi va fi prea frig sau prea cald, situație în care soțul va fi cel care va trebui sa rezolve situația și va reuși ușor sau greu în funcție de ce alegere a făcut atunci când a ales sistemul de încălzire.

Și… cum aleg, ce aleg și de ce aleg?

În primul rând atunci când cumperi un teren trebuie să ai în vedere ca „la poartă” să fie cât mai multe utilități ca să poți să alegi între variante. În caz contrar, involuntar, decizia va fi mai ușor de luat.

Pentru o comparație mai simplă vom lua în considerare o casă pentru care Bogdan (colaboratorul meu pe parte de proiectare termică) mi-a făcut un proiect de instalații termice.

De asemenea vom estima cheltuielile totale pe o perioadă de 5 ani cu fiecare din aceste sisteme la prețul actual al energiei.

Casa se află în Vladimirescu, este o casă doar parter, 144 mp din cărămidă eficientă, 10 cm polistiren la exterior iar deasupra o terasă circulabilă izolată cu 20 cm polistiren. Încălzirea va fi în pardoseală. Vor locui în ea 2 adulți și 2 copii. Necesarul de energie termică la -10 grade exterior cu 20 interior este calculat la 7 kw.

Cu temperaturile prin zonă stăm cam așa:

Putem observa că media minimei în zonă este în ianuarie și că avem în jur de -3 grade, dar media pe perioada zilei este de +3 grade.

Pornim de asemenea de la un preț estimat de 9000 lei al încălzirii în pardoseală (montaj inclus).

1. Centrală pe gaz

Gazul este o resursă care se găsește tot mai ușor, dezvoltarea rețelelor fiind în plină expansiune.

Pentru cerințele casei am luat în considerare o centrală pe gaz de 24 kW (Immergas Tera 24kW) care satisface din toate punctele de vedere necesarul de căldură, inclusiv din punct de vedere al puterii minime la 30/40 grade (4,9 kW). De asemenea, cei 28 kW în regim de ACM sunt satisfăcători.

Avem de asemenea în vedere randamentul superior al arderilor la o centrală pe gaz.

Costurile medii:

  • de achiziție (centrala 2900 lei, alte materiale de montaj circa 500 lei, manoperă montaj 500 lei, un cost mediu al proiectului și materialelor de conectare de 3500 lei) – 7400 lei
  • încălzirea în pardoseală – 9000 lei
  • de consum lunar mediu pe timp de iarnă (raportat la temperatura medie anuală și consum mediu) – 180 lei încălzirea și 60 lei apa caldă
  • de consum lunar mediu pe timp de vară – 40 lei apa caldă
  • verificările ISCIR la 2 ani – 300 lei (două verificări)

Cost total estimat pentru 5 ani – 25100 lei

Avantaje gaz: ușurință în folosire, costuri relativ reduse de instalare, costuri mici de întreținere în condițiile menținerii prețurilor, se pot monta panouri solar termice pentru a reduce facturile

Dezavantaje gaz: riscuri de explozie, risc de presiune scăzută, neconformitate parametrii gaz (putere calorică scăzută), risc legislativ (legat atât de taxe, prețuri cât și de verificări, durata acestora și costul lor)

2. Încălzirea electrică

La încălzire electrică avem mai multe posibilități: centrală electrică și încălzire cu apă în pardoseală, pompă de căldură, încălzire electrică în pardoseală, încălzire electrică prin panouri radiante sau încălzire electrică cu ajutorul aerului condiționat.

A. Centrală electrică

Centrala electrică se poate instala aproape oriunde.

Pentru cerințele casei am luat în considerare o centrală electrică de 10 kW (Ecotermal 10kW) care satisface din toate punctele de vedere necesarul de căldură.

Avem de asemenea în vedere COP-ul de 1 al centralei electrice.

Costurile medii:

  • de achiziție (centrala 2148 lei, alte materiale de montaj circa 500 lei, manoperă montaj 500 lei) – 3148 lei
  • încălzirea în pardoseală – 9000 lei
  • de consum lunar mediu pe timp de iarnă (raportat la temperatura medie anuală și consum mediu) – 740 lei
  • de consum lunar mediu pe timp de vară – 80 lei apa caldă

Cost total estimat pentru 5 ani – 36748 lei

Avantaje centrală electrică: ușurință în folosire, costuri reduse de instalare, fără obligativități de control regulat (ISCIR)

Dezavantaje centrală electrică: costuri ridicate lunare pentru înălzire, risc legislativ (legat de prețuri la energie)

B. Pompă de căldură

Pompa de căldură se poate instala aproape oriunde.

Mod de instalare a pompei de căldură

Pentru cerințele casei am luat în considerare o pompă de căldură de 8 kW (Pompă de căldură Samsung 8 kW) care satisface necesarul de căldură. Suplimentar, pentru perioadele foarte friguroase (-15 grade), va fi prevăzută o rezistență electrică suplimentară de 2 kW.

Avem de asemenea în vedere COP-ul de 4,5 (la 7/35, adică la 7 grade afară și apa de ieșire la 35 de grade).

Costurile medii:

  • de achiziție (pompa de căldură 15650 lei, alte materiale de montaj circa 5000 lei, manoperă montaj 2500 lei) – 23150 lei
  • încălzirea în pardoseală – 9000 lei
  • de consum lunar mediu pe timp de iarnă (raportat la temperatura medie anuală și consum mediu) – 380 lei
  • de consum lunar mediu pe timp de vară – 35 lei apa caldă

Cost total estimat pentru 5 ani – 44600 lei

Avantaje pompă de căldură: consum redus de energie, posibilitate conectare panouri fotovoltaice, posibilitate de răcire pe timp de vară (aspect foarte important în ultima perioadă), fără obligativități de control regulat (ISCIR)

Dezavantaje pompă de căldură: costuri ridicate de instalare, risc legislativ (legat de prețuri la energie)

C. Încălzire electrică în pardoseală

Încălzirea electrică în pardoseală se poate instala sub gresie, parchet (special pentru încălzire în pardoseală sau cât mai subțire), în beton, etc.

Pentru cerințele casei am luat în considerare montajul a circa 100 mp de încălzire electrică în pardoseală (Ecofloor încălzire electrică în pardoseală) care satisface necesarul de căldură.

Costurile medii:

  • de achiziție 12000 lei și de montaj 1000 lei – 13000 lei
  • de consum lunar mediu pe timp de iarnă (raportat la temperatura medie anuală și consum mediu) – 850 lei
  • pentru apă caldă menajeră un boiler electric cu posibilitate de montare ulterioară a unui panou solar termic – 1500 lei boiler 200 litri și accesorii de montaj, 500 lei montajul – 2000 lei
  • consumul mediu lunar pentru apă caldă menajeră – 80 lei

Cost total estimat pentru 5 ani – 42900 lei

Avantaje încălzire electrică în pardoseală: cost relativ redus de achiziție și montaj, montaj ușor (se poate face de către beneficiar cu o mică asistență de la vânzător, fără obligativități de control regulat (ISCIR)

Dezavantaje încălzire electrică în pardoseală: costuri ridicate lunare, necesitatea unei instalații electrice supradimensionate și un contor trifazic cu putere mare de la distribuitorul de energie electrică în zonă, risc legislativ (legat de prețuri la energie)

Similar cu încălzirea electrică în pardoseală este și încălzirea cu panouri radiante Klima. Avantajul la panouri este că nu există riscul de a se strica nimic în pardoseală, eventualele defecte putându-se rezolva foarte ușor.

3. Centrală peleți

Peleții se găsesc tot mai ușor, însă calitatea acestora lasă de dorit de multe ori procurarea unor peleți de calitate este esențială pentru a preveni daunele aduse centralei precum și păstrarea temperaturii în casă la standardul dorit.

Pentru cerințele casei am luat în considerare o centrală pe peleți de 24 kW ( centrală pe peleți Carpatino ) care satisface din toate punctele de vedere necesarul de căldură, inclusiv din punct de vedere al puterii minime de 6,1 kW.

Costurile medii:

  • de achiziție (centrala 12340 lei, alte materiale de montaj circa 1500 lei, manoperă montaj 2000 lei) – 15840 lei
  • încălzirea în pardoseală – 10800 lei (s-a adăugat un grup de amestec)
  • de consum lunar mediu pe timp de iarnă (raportat la temperatura medie anuală și consum mediu) – 560 lei încălzirea
  • de consum lunar mediu pe timp de vară – 50 lei apa caldă

Cost total estimat pentru 5 ani – 44940 lei

Avantaje peleți: confortul termic pentru persoanele care au nevoie de o temperatură mai ridicată în casă

Dezavantaje peleți: risc legat de calitatea peleților, necesită spațiu de depozitare, trebuie transportați, manipulați, trebuie periodic curățat cazanul, cost final destul de ridicat

În loc de concluzie … dacă aveți „de toate” utilitățile atunci, de obicei, cel mai avantajos financiar este gazul. Însă atunci când îți faci o casă nouă trebuie să prevezi două aspecte: să iei în considerare că poate peste câțiva ani soluția aleasă de tine s-ar putea să nu mai fie cea mai atrăgătoare și atunci să puteți modifica ușor spre o altă variantă și al doilea aspect este evaluarea riscului ca peste câțiva ani să fiți afectat de anumite decizii legislative și/sau de a găsi resursa respectivă.

De asemenea, trebuie să vă gândiți și la cum vă puteți produce măcar o parte din energia necesară încălzirii și apei calde menajere. Aceasta o puteți face cu panouri solare și/sau panouri fotovoltaice.  Astfel, folosiți panouri solare ca să produceți direct apă caldă sau folosiți panouri fotovoltaice pentru  produce curent. Cum puteți face asta, în ce mod și când să folosiți unele sau celelalte, vă vom arăta într-un viitor articol.

There are 2 comments

  1. Razvan 4 ani ago

    Salut. Nota: linkul de la pompa de caldura Samsung 8kW duce catre Ecotermal 10kW.

    • Arthur 4 ani ago

      Multumesc Razvan. Am corectat.

Leave your thought

Login

Lost your password?